窮人勿生仔

本網站設立的目的,是避免再有人受害受累受痛苦如果你們已生了仔的話,請你們對自己的小朋友好一點。
現今生活成本高昂,填飽自己肚子已經很難了,還嫌自己不夠辛苦嗎?
所以不結婚生子,自己一個人喜歡買甚麼做甚麼也行,這樣的生活才夠享受。
請你答我,你為甚麼要生子呢?貧窮嚴重影響子女成長和身心健康發展和與人社交的能力,使子女心理出現問題,日後只能找辛苦人工低的工作,製造了跨代貧窮

2017年5月19日星期五

論有乜野唔係中國製造



論有乜野唔係中國製造

最簡單一句,你唔好飲水吖,水香港政府買大陸的東江水呀!

我們日常生活,好難避得開中國製造.講個個係自欺欺人

你去茶餐廳食飯,你問吓侍應,d肉邊個國家既,係咪中國既,你就唔食行出門口?但你唔食野,都要飲水.

茶餐廳入面,小至杯碗碟筷匙叉刀,大至冷氣機微波爐電磁爐炸爐煮食爐雪櫃枱椅,我雖沒有google過,估計一半以上都是大陸造

就算去大快活大家樂美心,有誰可保證,d肉唔係來自內地?除非你唔食飯.

香港雞或者有一些,豬同牛,體積寵大,需要大量土地飼養,成本高昂,香港豬欄執得七七八八,牛欄更加未聽過

惠康的肉,雞豬絕大多數是中國的,菜多數是中國的,有本地菜,不過貴一倍以上,牛例外,我見到牛來自澳洲和美國.

衣服鞋襪,我雖google唔到,但估計一半都係大陸製造,除非你不穿衣服裸跑.

我雖google唔到,你住的大廈的磗水泥鋼筋,或許也是來自大陸吧

講到淘寶,有邊個香港人未淘過?同一件貨品,同一個質量,淘寶平一大截,你會唔會為咗啖氣而選擇係香港買?可惜的是香港的鋪頭入貨都係係大陸.

召喚熱愛淘寶的親,這類post連登多的是,我又諗唔明點解膠登唔可以開關於淘寶的post?你日常生活用的著的食的都是中國貨,為甚麼精神分裂?

youtube打淘寶兩個字,就有好多有趣的開箱影片,多到我都不可能看完全部.一頁有二十段短片,每段十分鐘,都要3個鐘才看得完.

阿差名菜,生叮雞,雞肉來自內地,微波爐中國製造,我可不可以繼續開關於生叮雞生叮牛肉生叮豬扒生叮餃子生叮雞扒雞翼生叮魚生叮菜的post?

銀行有中國銀行,就算你冇用佢戶口,你接觸的鈔票會有中國銀行發行的

電訊服務有中移動.就算你用其他電訊商,其網絡基站發射站網絡線等,想必也是made in china.

你家中可能有的巨大40,50,55,60吋電視,肯定是中國製造.

你手上的智能電話,不用說在那裡製造吧

電腦,cpu 由美國intel出,應該就美國製造.ram同底板好似台灣,咪住,唔係有富士康代工咩,有foxcoon喎.硬碟主要在泰國.我又奇怪,為甚麼同樣是一個硬碟,泰國製造你用得好地地,中國製造你這麼抗拒,大家不也是harddisk儲存資料嗎?有甚麼分別?Mon又是中國製造

總結,大家日常生活總會用到中國製造的產品.食用中國製造的肉類和蔬菜,穿上中國製造的衣服和鞋子,電子類產品都是中國製造的.